Inwestycje w sprzedaży Inwestycje w przygotowaniu Inwestycje zrealizowane Oferty specjalne Blog Kredyty

2024-02-29

O czym należy pamiętać, szukając lokalu użytkowego pod działalność gastronomiczną?


Na sukces lokalu gastronomicznego składa się kilka czynników. Oprócz tych najbardziej oczywistych jak najwyższej jakości posiłki przygotowane ze świeżych składników i odpowiednia czystość lokalu, w grę wchodzą także lokalizacja oraz aranżacja miejsca. Planując wynajem lokalu użytkowego właśnie pod taką inwestycję, warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby prowadzony biznes był zadowalający i opłacalny - na starcie i w przyszłości.

Lokalizacja zachęcająca gości do odwiedzin restauracji


Zanim rozpoczniesz poszukiwania lokalu, zastanów się, w jakiej lokalizacji chcesz otworzyć działalność gastronomiczną. Niewątpliwie najlepszym z rozwiązań będzie wybór miejsca, które znajduje się w punktach miasta o wysokim natężeniu ruchu. Dzięki temu zwiększasz szansę na zauważenie przez potencjalne grono klientów już na samym starcie. Istotne jest, by postawić na strategiczną lokalizację, a także, aby budynek, w którym otwierana będzie restauracja, prezentował się estetycznie i zachęcał do odwiedzin, a nie odstraszał. Ponadto goście cenią sobie wygodę dojazdu - zarówno komunikacją miejską, jak i własnym autem, dlatego warto rozejrzeć się, gdzie znajdują się najbliższe przystanki komunikacji miejskiej oraz jak wygląda dostęp do miejsc parkingowych.

Zastanów się przy tym, kto będzie Twoją grupą docelową. Jeśli stawiasz raczej na lokal typu fast food, wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie lokalizacja w pobliżu szkół, uczelni, akademików bądź pubów czy klubów. Z kolei, jeśli Twoją wymarzoną klientelą są osoby, które stawiają na jakość i slow food, wtedy najlepszym wyborem będzie zlokalizowanie restauracji np. na starym mieście. Lokale lunchowe świetnie sprawdzają się zaś na osiedlach.

Wymagania, które musi spełniać lokal gastronomiczny


Jeśli już wiesz, gdzie szukać lokalu pod restaurację i masz wybranych kilka miejsc, które chcesz odwiedzić, przyjrzyj się, czy interesujący Cię obiekt spełnia kilka najważniejszych wymogów. Przede wszystkim zwróć uwagę na wysokość pomieszczeń. Stała kuchnia musi mieć wysokość wynoszącą minimum 3,3 m, zaś miejsce pracy tymczasowej i zaplecze 2,5 m. Taką samą wysokość musi spełniać pomieszczenie produkcyjne, tylko wtedy musi być zapewniona odpowiednia wentylacja nawiewno-wywiewna lub klimatyzacja.

Drugą niezwykle ważną kwestią jest liczba wejść. Jeśli wybrany przez Ciebie obiekt dysponuje wyłącznie jednym, wtedy przyjmowanie towaru może się odbywać wyłącznie w godzinach zamknięcia restauracji. Ponadto pamiętaj, że pomieszczenie produkcyjne musi mieć zawsze okna. Odstępstwo od tego jest możliwe wyłącznie, jeśli wyda na to zgodę Wojewódzki Inspektorat Sanitarny. Temperatura w pomieszczeniach pracy nie może wynosić mniej niż 14°C, a miejscu, gdzie wykonuje się pracę lekką fizyczną lub biurową, wtedy nie może być mniej niż 18°C.

W lokalu gastronomicznym muszą być wydzielone wszystkie pomieszczenia. Jeśli tak nie będzie, wtedy musisz podjąć alternatywne rozwiązania - np. podawać posiłki w naczyniach jednorazowych, jeśli nie ma zamkniętej i osobnej zmywalni. Ponadto w lokalu muszą być osobne toalety dla personelu i gości.

O czym należy pamiętać, szukając lokalu użytkowego pod działalność gastronomiczną?

Lalak Development Sp. z o.o. 20-093 Lublin, ul. Chodźki 10a
REGON: 061618379
NIP: 9462646178
Kapitał zakł.: 12 138 500,00 zł

Lalak Nieruchomości Sylwester Lalak 20-093 Lublin, ul. Chodźki 10a
REGON: 432497322
NIP: 7121909753

Meblohurt Sp. z o. o. 20-093 Lublin, ul. Chodźki 10a
REGON: 060268003
NIP: 9462528220
Kapitał zakł.: 100 000,00 zł

Lalak Investment Sp. z o.o. 20-093 Lublin, ul. Chodźki 10a
REGON: 061607542
NIP: 9462645641
Kapitał zakł.: 12 907 000,00 zł

Lalak Holding Sp. z o.o. 20-093 Lublin, ul. Chodźki 10a
REGON: 146904406
NIP: 5272701392
Kapitał zakł.: 3 016 700,00 zł